Pienoisautoilu (ura-autot)

Ura-autojen toimintaperiaate on sama kuin muovisilla kotirata autoradoilla. Auton keulassa oleva ohjuri kulkee urassa ja pitää auton radalla. Autoa hallitaan nopeuden säätimellä eli autoa ei tarvitse kääntää mutkaan. Käytettävät radat ovat puurakenteisia joissa on yleensä 6 tai 8 uraa eli radalla voi ajaa yhtä aikaa 6-8 autoa. Ratojen pituudet Suomessa vaihtelevat n. 30-47 metrin välillä joista pisimmät ovat ns. kingi tyyppisiä siipiautoille tarkoitettuja ratoja, pisimmät skaalaradat ovat n. 40 metrisiä. Ura-autoilu sopi kaiken ikäisille 

Kilpailu toiminta
Ura-autoilu on AKK:n alaista virallista kilpailutoimintaa ja niin skaala kuin siipiautoille järjestetään kansallisia sekä kansainvälisiä kilpailuja aina maailmanmestaruustasolle asti. AKK myöntää Suomenmestaruusarvon kilpailulle ja kilpailu ajetaan ns. avoimena eli myös ulkomaalaiset kilpailijat voivat voittaa Suomen mestaruuden. Kansainväliset kilpailut ajetaan joko ESROC:in (European Slot Racing Organization Comitee, siipiautot europassa) tai ISRA:n (International Slotracing Association, skaala-autot) alaisuudessa jotka määrittävät kansainväliset säännöt ja myöntävät kilpailut. Suomessa virallisten SM luokkien säännöt seuraavat näitä kansainvälisiä sääntöjä.
 
Urautoilla kilpaillaan myös kotirata autoilla, 1:32 mittakavassa, sekä ns. malliautoilla jotka ovat 1:24 mittakaavassa. Molemissa luokissa ajetaan kovamuovi korisilla autolla joiden ulkonäkö on yksityiskohtineen pienoismallin tasoa. Näistä luokista loytyy lisää tietoa FinnSlot sivustolta ja keskustelufoorumilta, kirjoittajalla ei kokemusta näistä ole.

 

Skaala-autot
Suomessa skaala-autoilla kilpaillaan seitsemässä luokassa joissa käytetään esikuvanmukaisia koreja. EM, EL, OG ja ES luokissa korit muistuttavat Le Mans kilpailuissa käytettävien prototyyppi autojen koreja. TS luokassa kilpaillaan henkilöauton mallisilla autoilla ja F1 luokassa nimensä mukaisesti Formula 1 autoja muistuttavilla autoilla. Suomessa käytetään sekä 1:24 että 1:32 mittakaavan mukaisia autoja. Luokan virallinen nimi kertoo käytettävän mittakaavan, esim. EM-24 luokan mittakaava on 1:24 jne. Skaala-autojen huippunopeudet asettuvat n. 40-80km/h välille. Autot saisi toki kulkemaan lujempaakin mutta esim. käytettävä välitys sekä moottorin ominaisuudet vaikuttaa auton käyttäytymisen. Mikäli auto on rakennettu maksimaalista huippunopeutta varten, toimii auto huonosti kaarteissa. Välitys on siis aina kompromissi auton huippunopeuden ja ajettavuuden suhteen. Myös se miten moottori on rakennettu vaikutta huippunopeuden lisäksi myös auton ajettavuuteen.
 
Skaala-autoluokat
 
EM-24 (Euromini)
 
Alle 13 vuotiaille tarkoitettu luokka. Teknisesti erittäin rajoitettu, yksityyppi moottori ja runko. Huippunopeus n. 40-45km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 4.8s (37m ja 9 mutkaa). 
 
EL-24 (Eurolight)
 
Ikärajavapaa rajoitettu luokka (Nuorten Mestaruuskisoissa ikäraja 18v). Teknisesti rajoitettu, runko ja moottori rajoitettu. Huippunopeus n. 50-55km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 4.5s (37m ja 9 mutkaa).
 
 
OG12-24 (Open group 12)
 
Ikärajavapaa luokka. Teknisesti melko vapaa luokka. Rungon ja korin mitat määritetty, moottori ns. G12 moottori joka rajoituksiltaan melko vapaa. Huippunopeus n. 60km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 3,8s (37m ja 9 mutkaa).
 
 
ES-24 (Eurosport-24)
 
Nopein skaala-autoluokka, ikärajavapaa luokka. Teknisesti melko vapaa luokka, yksityyppi kori. Rungon mitat määritetty, moottori vapaa. Huippunopeus n. 65-80km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 3,5s (37m ja 9 mutkaa). 
 
 
ES-32 (Eurosport-32)
 
Ikärajavapaa luokka. Teknisesti melko vapaa luokka, yksityyppi kori. Rungon päämitat määritetty, moottori vapaa. Huippunopeus n. 65-80km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 4,1s (37m ja 9 mutkaa). 
 
F1-32 (Formula-32)
 
Ikärajavapaa teknisesti melko vapaa luokka, F1 tyylinen kori ja runko. Rungon mitat määritetty, moottori vapaa. Huippunopeus n. 65-80km/h. Parhaat kierrosajat esim. Seinäjoen radalla n. 4,9s (37m ja 9 mutkaa). 
 
 
TS-24 (Touringsaloon-24)
 
Ikärajavapaa jossain määrin rajoitettu luokka. Kori henkilöautomallinen ns. touring autonkori (vertaa WTCC autot). Sama runkosääntö kuin EL-24 luokassa. G12 moottori joka hieman rajoitetumpi kuin OG12 luokassa. Huippunopeus n. 55km/h Seinäjoen radalla 4,5s (37m ja 9 mutkaa)
 
Siipiautot
 
Siipiauto nimitys tulee käytettävästä auton korista jossa on suuret aerodynaamista pitoa (downforce) lisäävät siivekkeet. Siipiautoilla ei siis ole varsinaista esikuvaa vaan auton kori on tehty aerodynamiikan ehdoilla.  Siipiautoilla kilpaillaan ns. kingi tyyppisillä radoilla missä kaarteet ovat selvästi enemmän kallistetut kuin skaalaradoilla. Autot ovat kevyempiä ja rungot yksinkertaisempia kuin skaala-autoissa. Kilpailuissa pärjätäkseen täytyy kierrosajasta karistaa viimeisetkin sadas- ja tuhannesosat, jotkut testaavat näitä autoja jopa pienissä tuulitunneleissa. Siipiautojen huippunopeudet liikkuvat n. 90-160km/h välillä luokasta riippuen. Siipiautoissa kaikki luokat ovat ikärajavapaita. 
 
Siipiautoluokat
 
G12-24 (Box Stock)
 
Erinomainen luokka aloittaa siipiautoilla ajaminen. Nimensä mukaisesti käytetään G12 moottoria (sama moottorisääntö kuin OG12 luokassa). Vaikka sama moottori käy suoraan myös OG luokkaan, viritetään se yleensä siipiautoissa enemmän vääntäväksi ja OG:ssa kiertäväksi. Samalla moottorilla voi kyllä ajaa myös suoraan OG luokaa mutta kiertäväksi viritetty OG moottori taas soveltuu huonosti siipiautoihin (kova pito kuormittaa liiaksi moottoria). Tässä luokassa on käytettävä teräksistä runkoa, muilta osin ainoastaan rungot mitat määritetty. Niin sanottu spray pitoluokka jossa kilpailija ei saa listä pitoa rataan. Huippunopeus on n. 90km/h ja parhaat kierrosajat n. 2,250s (aika-ajossa).
 
G12 (Box Stock) Auto
 
G27L (27 light)
 
Myös tässä luokassa on pyritty matalaan aloitus/harrastus kynnykseen. Sallittu ainoastaan kaksi moottoria erää kohden joista toinen tarkoitettu varamoottoriksi. Moottorissa saa olla vain kaksi magneettia ja ankkurin tulee olla hyväksytty G27 luokaan (löydyttävä merkintä). Rungon mitat määritetty ja materiaalin on oltava teräs. Niin sanottu spray pitoluokka jossa kilpailija ei saa lisätä pitoa rataan. Huippunopeus arviolta. 100-105km/h ja parhaat kierrosajat n. 1,8s (aika-ajossa).
 
 
 
G27
 
Rungon materiaali vapaa (alumiini),rungon mitat määritetty. Moni magneetti moottorit sallittu eikä moottoreiden lukumäärää rajoitettu. Ankkuri kuten G27L luokassa. Tässä luokassa kilpailija saa lisätä pitoa rataan kilpailun aikana. Huippunopeus arviolta 100-110km/h ja parhaat kierrosajat n. 1,750s. (aika-ajossa).
 
OMO (one motor open)
 
Toiseksi nopein siipiautoluokka joka on rajoituksiltaan hyvin vapaa. Rungon materiaali vapaa (alumiini), rungon mitat määritetty. Moottori vapaa, katsastuksen jälkeen moottoria ei saa vaihtaa. Kilapilija saa lisätä pitoa rataan kilpailun aikana. Huippunopeus n. 120-130km/h ja parhaat kierrosajat n. 1,650s. (aika-ajossa)
 
OMO ja G7 luokissa käyttettävän auton runko (alumiinia). Myös G27 luokassa käytetään samantyyppistä runkoa, moottori vain ei ole liian tehokas.
 
G7
 
Nopein siipiautoluokka joka on rajoituksiltaan hyvin vapaa. Rungon materiaali vapaa (alumiini), rungon mitat määritetty. Moottori vapaa. Moottoreiden lukumäärää ei ole rajoitettu ja niitä vaihdetaan kesken kilpailun. Kilpailija saa lisätä pitoa rataan kilpailun aikana. Tutkattu huippunopeus 159km/h ja parhaat kierrosajat n. 1,500s. (aika-ajossa).
 
 

Yhteystiedot